North was completed late spring. We spent our first week enjoying what it all became in early July.

As fall turned into winter: winter into spring…and spring into summer… it became apparent that this space was a “tree house” in disguise.  Removing the dark wood and replacing it with a warm “cottage white” (walls & trim), there no longer was harshness surrounding the windows.  Your eyes became free to move outdoors and feel the strength of the mammoth surroundings of the National Park that enveloped you.

…with new cabinetry hardware and creating an island that seats six…the kitchen began to take on a new life of its own.  It began to invite you “in” rather than feel you would prefer to keep “out”.

The “Man Cave” …as described by the prior owner became our Library…It now acts as a third bedroom housing a sleeper-sofa.  I opened up the wall of a walk-in closet directly across the hall allowing easy access into the bathroom without going through the west bedroom. A fireplace will be added during phase II.
10-18 NOTH 09011292017 Leelanau 0686-19-18 001

The Utility Room was a 14’x12′ area of wasted space.  The furnace and hot water heater were lined up against one wall, the washer and dryer against another, with a huge central area serving no purpose in the middle.  I made this “larger” space into three smaller spaces.  A Utility Room that now houses only the furnace and hot water heater with storage space…a designated washer and dryer area…and a mudroom that leads directly to the garage.  This small change of space along with the changes spoken above have a huge impact on how the “total” space of this 2000 SF home can live.

….so having said all of that…my work is done…my story told.  Time to embrace all that has “become”. 

The End.

07.21.2018
Leelanau
Lake Michigan
 N.A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 …Looking at what is…seeing what could be.

This is  a 2000+sf project and much of its’ space outside of the 30’X19′ Great room required repurposing to maximize the efficiency of the home. There were four areas that screamed “help”.
This is what I saw… could be.
The kitchen dining area screamed: WASTED SPACE.64_1831909_13_1494596561[1]

Using the cabinetry that sits in the center of the Kitchen and the piece that stands against the rear wall, I designed a 57″X57″ multipurpose kitchen island.  Six urban bar stools fit around this island.  A flat screen TV will hang on the wall behind. This room has been renamed “The Lab”.

 

 

 

 

 

 

 

The master bedroom walk-in closet screamed: CHAOS.

It has been repurposed into a hallway with closet space on both sides that leads into the bathroom: no longer requiring entry through a bedroom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The storage room screamed: UTTER CONFUSION. 

 

 

 

 

 

 

It is transforming into 3  redefined spaces. …utility room/mudroom/enclosed laundry station.

 

 

 

 

 

 

 

The “Man Cave” as the owner  implied:
…screamed:  WHAT?
 This area is repurposing into a Library/bedroom with a pull-out couch that now has direct access to the bathroom and closet space.

 

 

 

 

These simple changes have a huge impact on how this home will live.   The Kitchen/Lab has now become a place for entertaining.   Now…as Kip invents new concoctions for our guests to test, this area lends itself to hanging out…chatting with the chef as he creates. The new hallway gives necessary direct access to the bathroom that now allows the Library to also serve as a 3rd bedroom.
Defining actual space in the storage room separating utilities from laundry and adding a mudroom to access from the garage solves a huge problem.
02.03.18